Proiect de parteneriat pentru cooperare la scară mică „MyWaY to a Career in European Hospitality!”

Proiect nr. 2021-2RO01-KA210-YOU-000048830

erasmus - MyWaY to a Career in European Hospitality

Cadrul general

Fundația pentru Educație și Vocație oferă, prin programele sale, consiliere și orientare vocațională, o reală oportunitate pentru tânăra generație.

Pornind de la această misiune, ne propunem să introducem o nouă paradigmă în peisajul educațional românesc, prin programul MyWaY. Având o abordare unică și inovativă pe piața educațională din România, programul se aliniază cadrului european conform căruia, accentul se pune pe formare conștientă, asumată și reală a tinerilor.

MyWaY răspunde nevoii liceenilor de a-și identifica drumul, de a-și transforma pasiunile în căi de urmat pentru viitoarea lor carieră. Adolescenții își valorifică în practică cunoștințele teoretice acumulate în cadrul instituțional liceal, prin participarea la programe de internship în diferite domenii de activitate la companiile partenere afiliate.

Descrierea proiectului

Sub egida programului nostru MyWaY, propunem un proiect special conceput pentru liceele din județul Ilfov – „MyWay to a Career in European Hospitality!” Acest proiect reprezintă o campanie de informare, conștientizare și sensibilizare a liceenilor, grupul nostru țintă, cu privire la importanța testării vocaționale și a consilierii în carieră, ca piloni fundamentali în traseul lor profesional.

„MyWaY to a Career in European Hospitality!” este un proiect dedicat tinerilor care provin din medii vulnerabile și zone dezavantajate, dornici să primească orientare pentru cariera lor, interesați de continuarea studiilor și construirea unui job în aria ospitalității europene.

Descrierea organizatiei partenere

Euro Education Services este o companie grecească, cu sediul în Katerini (Regiunea Pieria), specializată în servicii educaționale care facilitează proiecte de mobilitate în Grecia pentru tineri interesați de o viitoare carieră în industria ospitalității, având încheiate parteneriate cu operatori economici precum:  hoteluri, agenții de turism, restaurante, cafenele.

Activitatea companiei vizează organizarea, supravegherea, monitorizarea și evaluarea programelor de internship pentru tineri având în responsabilitate și aspecte practice ale mobilității: cazare, masă, transfer, vizite culturale. De asemenea, partenerul nostru va organiza împreună cu Fundația pentru Educație și Vocație activități educaționale pentru liceeni: workshop-uri, seminarii pe tema proiectului, facilitând invitarea unui expert internațional care va contibui la clarificarea aspectelor teoretice și practice ale domeniului ospitalității.

Obiectivele și activitățile proiectului

 • Testarea vocațională și orientarea în carieră pentru 30 de elevi din liceele din județul Ilfov, cu scopul alegerii unei cariere în domeniul ospitalității europene.
 • Evaluarea rezultatelor testării prin sesiuni individuale de feedback și printr-o sesiune colectivă de mentorat.
 • Participarea la workshopuri tematice susținute de specialiști și experți din Grecia care prezintă oportunitatea unei cariere internaționale în domeniul ospitalității
 • Integrarea unui numar de 10 adolescenți români într-un proces de mobilitate în Grecia, care include vizite de studiu la agenți economici din sfera ospitalității elene cu scopul de ghidare vocațională și de deprindere a bunelor practici pentru a le aplica în țara noastră.
 • Îmbunătățirea competențelor cheie de comunicare în limba engleză, digitale,  antreprenoriale pentru cei 10 elevi selectați, prin intermediul schimbului de experiență în Grecia.
R

Relevanța proiectului

Acest proiect își propune să ghideze tinerii în descoperirea vocației, în alegerea drumului lor în mod conștient și asumat. Creăm o comunitate puternică în care scopul nostru comun este oferirea unui cadru în care fiecare să își găsească locul și valoarea, construim împreună bazele unui viitor armonios.

Mulți adolescenți sunt dezorientați când vine vorba de alegerea carieri potrivite. O parte aleg greșit din cauza lipsei consilierii și a mentoratului, alții, pentru că aleg în funcție de sfaturile familiei sau prietenilor fără să țină cont de aptitudinile și competențele proprii, ajung să muncească fără plăcere în domeniul respectiv.

Situația devine mult mai sensibilă atunci când vorbim despre liceeni din medii defavorizare unde nu există consiliere din partea familiei, iar acolo unde există, principalul aspect care se ia în calcul este cel financiar.

Grupul țintă

Acest proiect se adresează adolescenților din cele 18 licee din județul Ilfov  – 7 licee teoretice și 11 licee tehnologice, dintre care 6 sunt în mediul urban, iar 12 în mediul rural.

Beneficiarii direcți sunt elevii de liceu din clasele a X a și a XI a din județul Ilfov –  mediu vulnerabil și dezavantajat, care au nevoie de orientare în carieră și sunt interesați să își continue studiile pentru a-și crea un parcurs în industria ospitalității europene.

Beneficiul cooperării internaționale

Cooperarea cu parteneri internaționali are multe beneficii pentru participanți, mai ales că acest domeniu de activitate, industria ospitalității, necesită deschidere și experientă cât mai vastă. Potrivit Eurostat, aproape 1 din 6 angajați în industria europeană a ospitalității sunt cetățeni străini.

O parte din grupul nostru țintă, format din adolescenți care provin din medii dezavantajate și vulnerabile, nu a călătorit în tări străine și nu își imaginează posibilitatea unei cariere într-o țară europeană. O altă parte își imaginează că munca într-o țară străină este singura soluție pentru o viață mai bună din punct de vedere financiar. Pentru toți participanții este o oportunitate unică să intre în contact cu angajatorii străini din domeniul ospitalității pentru a înțelege structura companiilor, activitățile și responsabilitățile fiecărui departament astfel încât decizia viitoarei cariere în aceasta industrie să fie una cât mai corectă.

7

Etapele proiectului

ETAPA 1- Stabilirea procedurii de selecție a grupului țintă

 • Definirea criteriilor de selecție
 • Prezentarea și promovarea proiectului în cadrul liceelor din județul Ilfov
 • Anunțarea perioadei de înscriere
 • Evaluarea aplicațiilor
 • Anunțarea rezultatelor
 • Formarea listelor de asteptare

ETAPA 2 - Înscrierea în proiect se face respectând următoarele cerințe

 • Copie xerox carte de identitate
 • CV participant în limba română
 • Scrisoare de motivație
 • Acordul părintelui / reprezentantului legal / tutorelui privind participarea la activități

ETAPA 3 - Selecția celor 30 de liceeni, beneficiarii direcți ai proiectului

Activități specifice desfășurate in România:

 1. Workshop – 1 zi
  • prezentare susținută de un expert grec în industia ospitalității
  • prezentare practică realizată de către un trainer specializat în activități cu tinerii – discuții, role-play

 

 1. Participarea în programul MyWaY
  • întâlnirea între psiholog vocațional, consilier educațional, elev, părinte
  • completarea online a testului vocațional JVIS
  • realizarea raportului de evaluare a testului
  • întâlnirea între echipa psiholog-consilier și beneficiar pentru feedback și recomandări
  • sesiune colectivă de coaching

ETAPA 4 - Susținerea interviului în limba engleză

Interviul se se realiza cu cei 30 de liceeni beneficiari ai proiectului în vederea selectării celor 10 tineri care vor participa la programul de mobilitate în Grecia.

ETAPA 5 - Pregătirea lingvistică în limba engleză pentru cei 10 liceeni care se vor deplasa în Grecia

 • 10 module specifice domeniului ospitalității cu profesor de limba engleză
 • Durata: 5 zile, 4h/zi
 • Evaluare cu calificative– test scris și interviu oral
 • Diploma de participare

ETAPA 6 - Pregătirea lingvistică pentru cei 10 liceeni care se vor deplasa în Grecia – curs “Noțiuni introductive de limbă, cultură și civilizația greacă”

 • 5 module online susținute de partenerul grec
 • Durata: 5 zile, 2h/zi
 • Evaluare cu calificative– interviu oral
 • Diploma de participare

ETAPA 7 - Desfășurarea programului de mobilitate cu cei 10 liceeni la partenerul din Grecia - vizită de studiu și internship

 • Activitățile de mobilitate se desfășoară pe parcursul unei săptămâni în Grecia, stațiunea Katerini
 • Companiile selectate pentru internship sunt unități de cazare & restaurante din Riviera Olympus

Rezultat mobilitate:

  • 10 testimoniale video realizate de liceenii participanți, despre experiența internshipului
  • 1 blog realizat de cei 10 participanți
  • 10 chestionare de feedback completate de companiile partenere privind activitatea fiecărui elev

ETAPA 8 - Diseminarea rezultatelor proiectului în cadrul a 5 licee din Ilfov

Elementele de valoare adaugată și caracterul inovativ al proiectului vor fi puse in evidență prin organizarea acestei etape de informare și bune practici în rândul comunității școlare și locale.

Elevii selectați pentru participarea la proiectul Erasmus+ „MyWaY to a Career in European Hospitality!”

Nume și prenume

Albu Florentin Daniel
Crăciun Marius Adrian
Crețu Alexandru
Feraru Ionuț Daniel
Lazăr Valentin Gabriel
Luca Beatrice Florentina
Marian Alexandru Cristian
Mirică Denisa Gabriela
Petre Alexandra Ioana
Petrescu Ioana Sara
Platon Gabriel
Roșu Ariana Nicoleta
Vasile Robert Andrei
Dinu Andreea Daniela
Dobrițoiu Ana Maria
Gheorghe Andrei Nicușor
Iliescu Aurelia Ramona
Matei Anamaria Manuela
Nițelea Maria Elena
Șandru Ana Maria
Husa Cristina Florina
Pandele Anca Maria
Păduraru Cristina Ioana
Stoica Tiberiu Dorian
Năstase Ionuț Alin
Neagu Mario Alexandru
Ioniță Cristina Denisa
Gavrilă Denisa Gabriela
Stan Georgiana Alexandra
Udrea Andreea Daniela

Unitate de învățământ

Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru”
Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru”
Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru”
Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru”
Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru”
Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru”
Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru”
Liceul Tehnologic „Barbu A. Știrbey”
Liceul Tehnologic „Barbu A. Știrbey”
Liceul Tehnologic „Barbu A. Știrbey”
Liceul Tehnologic „Barbu A. Știrbey”
Liceul Teoretic „Alexandru Rosetti”
Liceul Teoretic „Alexandru Rosetti”
Liceul Teoretic „Horia Hulubei”
Liceul Teoretic „Ioan Petruș”
Liceul Teoretic „Traian Lalescu”
Liceul Tehnologic „Dumitru Dumitrescu”
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nume și prenume

Albu Florentin Daniel
Crăciun Marius Adrian
Crețu Alexandru
Feraru Ionuț Daniel
Lazăr Valentin Gabriel
Luca Beatrice Florentina
Marian Alexandru Cristian
Mirică Denisa Gabriela
Petre Alexandra Ioana
Petrescu Ioana Sara
Platon Gabriel
Roșu Ariana Nicoleta
Vasile Robert Andrei
Dinu Andreea Daniela
Dobrițoiu Ana Maria
Gheorghe Andrei Nicușor
Iliescu Aurelia Ramona
Matei Anamaria Manuela
Nițelea Maria Elena
Șandru Ana Maria
Husa Cristina Florina
Pandele Anca Maria
Păduraru Cristina Ioana
Stoica Tiberiu Dorian
Năstase Ionuț Alin
Neagu Mario Alexandru
Ioniță Cristina Denisa
Gavrilă Denisa Gabriela
Stan Georgiana Alexandra
Udrea Andreea Daniela

Unitate de învățământ

Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru”
Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru”
Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru”
Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru”
Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru”
Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru”
Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru”
Liceul Tehnologic „Barbu A. Știrbey”
Liceul Tehnologic „Barbu A. Știrbey”
Liceul Tehnologic „Barbu A. Știrbey”
Liceul Tehnologic „Barbu A. Știrbey”
Liceul Teoretic „Alexandru Rosetti”
Liceul Teoretic „Alexandru Rosetti”
Liceul Teoretic „Horia Hulubei”
Liceul Teoretic „Ioan Petruș”
Liceul Teoretic „Traian Lalescu”
Liceul Tehnologic „Dumitru Dumitrescu”

Elevii pe lista de rezervă pentru participarea la proiectul Erasmus+ „MyWaY to a Career in European Hospitality!”

Nume și prenume

Gheorghe Andra Cristina
Oancea Marius George
Ghiță Alina Gabriela

Unitate de învățământ

Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru”
1
2
3

Nume și prenume

Gheorghe Andra Cristina
Oancea Marius George
Ghiță Alina Gabriela

Unitate de învățământ

Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”
Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru”