Liceenii în vizită la Senatul României

de | dec. 15, 2022 | Noutati, Proiect cofinantat de Primaria Sectorului 2

Distribuiti acest articol

  • Un nou domeniu în programul MyWaY: Ştiinţe politice

Timp de două zile, elevii din clasele a X-a şi a XI-a, beneficiarii direcţi ai proiectului „Descoperirea abilităţilor vocaţionale, primul pas către succes“, cofinanţat de Primăria Sectorului 2 şi implementat de Fundaţia pentru Educaţie şi Vocaţie în perioada august – noiembrie 2022, s-au aflat în vizită la Senatul României. Invitaţia a venit din partea doamnei senator Monica Anisie, președintele Comisiei pentru Învățământ din Camera superioară a Parlamentului României.

Adolescenții s-au bucurat de un tur ghidat al Palatului Parlamentului, aflând o serie de curiozități despre cea mai emblematică clădire din România, asistând timp de câteva minute la ședința de lucru a senatorilor, urmărind discuțiile din timpul aprobării subiectelor de pe ordinea de zi.

La final, liceenii au fost invitați în camera Comisiei pentru Învățământ unde a fost generat un dialog interesant despre ultimele inițiative legislative, adresând o serie de întrebări doamnei senator, dar și venind cu propuneri pentru o bună implementare din perspectiva vârstei lor.

„Mi s-a părut foarte interesant că am avut ocazia să vizităm această instituţie şi mai ales că doamna senator ne-a răspuns la o parte din întrebări. M-aş bucura ca altă dată să asistăm şi la o şedinţă întreagă în plen şi chiar să luăm cuvântul. Sunt deschisă să particip mereu la acest gen de vizite“, ne-a spus Ioana Stănescu de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“.

La rândul lui, David Cojocaru, elev la Liceul Teoretic Bilingv „Ita Wegman”, ne-a mărturisit că a fost o experienţă interesantă şi i-a plăcut tot ce a văzut și a auzit, învățând multe lucruri.

„Apreciez foarte mult implicarea celor de la Fundaţia pentru Educaţie şi Vocaţie de a ne integra într-o serie de activităţi interesante pentru noi, liceenii de azi. Ai un sentiment deosebit să treci pragul unei asemenea instituţii şi timp de câteva minute să fii chiar în mijlocul evenimentelor, acolo unde se votează legile. Este o iniţiativă de care m-am bucurat şi cred că mediul politic are nevoie ca noi, adolescenţii, să fim şi mai implicaţi din perspectiva mai multor poziţii“, ne-a declarat Teodora Berca, elevă la Colegiul Naţional „Spiru Haret“.

De asemenea, tot la inițiativa doamnei senator prof. Monica Cristina Anisie, am conturat un nou domeniu de activitate pe lista de internship-uri a programului MyWaY: Ştiinţe politice. Astfel, adolescenții care își doresc să activeze în acest domeniu vor avea posibilitatea de a participa la o experienţă reală chiar în Senat, la Comisia pentru Învăţământ, unde vor asista la şedinţele de lucru ale membrilor, vor purta discuţii interesante şi constructive cu studenţii aflaţi în stagii de practică şi chiar vor beneficia de şedinţe de mentorat cu doamna senator.

O experiență valoroasă atât pentru cei care își doresc o viitoare carieră în domeniul Științelor Politice, dar și pentru ceilalți care au avut, pentru prima dată, oportunitatea unei interacțiuni directe cu scena politică românească.

Au fost două zile pline de noutăți în care liceeni participanți au trăit experiențe noi și au putut urmări activitatea desfășurată la una dintre cele mai importante instituții ale statului român.

Mulțumim pentru invitație și implicare!