Primele impresii ale liceenilor, participanți în programul vocațional MyWaY

Domeniul: Mediu de afaceri

Am ales săptămâna aceasta să îmi petrec timpul printre motociclete! Prin programul MyWay am avut ocazia să învăț de la cei mai buni! Am întâlnit la Yamaha România (Motodynamics SRL) cei mai deschiși oameni care m-au învățat tot ce tine de domeniul vânzărilor și care mi-au hrănit și mai mult pasiunea pentru două roți! Am participat la discuții despre ce înseamnă domeniul de marketing, contabilitatea, cum se înregistrează și se fac livrările, cum se transportă motocicletele și cum se încarcă marfa, am învățat despre componentele bestiilor cu doua roți, cum se fac reviziile, dar cel mai important, cum se comunică intr-o companie unde munca de echipa este esențială.

Diana Maria

18 ani, Yamaha

Experiența mea la agenția Ad Symphony, prin programul MyWaY, a fost una extrem de plăcută! Am întâlnit acolo oameni foarte deschiși, prietenoși, binedispuși mereu (cu o energie specială) care au fost foarte implicați în a ne povesti tot ce ține de reclamele online, despre marketing în online și offline, cum să scriem articole interesante care să capteze atenția publicului. Ce mi-a plăcut cel mai mult a fost faptul că am făcut foarte multă practică, am avut ca și temă de scris un articol cât mai interesant despre un produs inventat de noi, de realizat un poster de promovare pentru facebook, un tabel în excel pentru date care se afla în spatele unui anumit site.

Maria

15 ani, AD Symphony

Domeniul: IT&C

Programul Fundației pentru Educație și Vocație, de la Dell m-a atras încă de la început. Pentru o săptămâna am avut ocazia sa învăț despre activitatea angajaților și ce se întâmplă în companie. Am învățat cum să asamblez un server, ce piese să folosesc pt un server și pentru ce se folosesc. Partea dedicată iCloud am găsit-o foarte importantă, pe cea a Securității de asemenea, am înteles semnificația backup-ului. Am primit și noțiuni de marketing, dar și la ce componente să fii atent când ți-ar trebui un PC, fiind restricționat de valoarea investiției. A fost o experiență foarte bună și mi-ar plăcea să o repet și în viitor, pentru că îmi doresc un astfel de job, pe mai târziu.

Matei

16 ani, Dell

Am fost interesat de cursul Dell încă din momentul în care am aflat de acesta. Subiectul orientat înspre domeniul IT și programul cu activități dezvoltate m-au făcut să mă înscriu imediat, știind că voi beneficia de pe urma acestei experiențe. Îmi doresc mult să am o slujbă în acest domeniu, direct în cadrul IT sau un subiect tangențial, și am avut așteptări mari de la acest curs, așteptări care au fost atinse. În doar 5 zile am dobândit o bază de cunoștiințe puternice în ceea ce înseamnă server, diferite componente din acestea și modul în care se creează soluții pentru diverse companii. Am fost de-a dreptul fascinat de proiectarea unui astfel de sistem și de tot ce înseamnă gândire fizică din spatele acesteia, de la răcire până la orientarea fiecărui aparat, astfel încât să îndeplinească o anumită sarcină. Simt că am învățat multe în aceste câteva zile și că sunt pregătit pentru a continua studiile în domeniul IT.

Mihai

16 ani, Dell

Personal aș putea spune că a fost o experiență unică în a afla în ce constă meseria unui om în domeniul IT-ului. Prima zi a fost una de acomodare cu toate produsele din magazinul AV store , iar celelalte zile de la Ingram au fost pentru a învata puțină teorie despre PC-uri și ce înseamnă și în ce constă un Data Center. Mi-a plăcut foarte mult și consider că a fost o activitate care să clarifice anumite întrebări despre dream job-ul meu.

Alex

17 ani, Dell

Experiența de la Dell a fost una unică pe care consider că o să îmi fie de folos.

O experiență plăcută în care am învățat multe lucruri noi. A fost peste așteptările mele și spun asta, deoarece nu m-am așteptat să îmi fie chiar atât de folos. Nu m-am plictisit o secundă, deoarece tot timpul când primeam răspunsul la o întrebare, aveam imediat alta în minte. Am clarificat tot ce aveam nevoie în acest moment, la începu de clasa a X a.

Recomand cu încredere această experiență.

Victor

16 ani, Dell

Domeniul: Medicină

Sunt eleva la un liceu din Bucuresti si trec clasa a X-a si desi imi cunosc bine materiile preferate, nu am avut niciodata un raspuns la intrebarea “Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?”. Am ales sa ma inscriu in programul MyWay tocmai pentru a ma ajuta sa gasesc raspunsul la aceasta intrebare. Am ales 2 domenii diametral opuse: medicina si jurnalismul. Saptamana petrecuta la clinica dermatologica a fost una plina de surprize, in care am putut asista la anumite consultatii si proceduri, am putut testa aparatura performanta si chiar am avut ocazia sa imi exersez capacitatile de a face suturi. Pe parcursul zilelor cand m-am aflat la Antena 3, am putut compune, am asistat la crearea unui buletin de stiri – de la culesul informatiilor, editarea si prelucrarea acestora, filmarea interviurilor si apoi la redarea lor pe ecrane. Dar, cea mai importanta oportunitate pe care acest program mi-a oferit-o, consider ca este capacitatea de a vedea si experimenta cum este activitatea in anumite locuri de munca, alaturi de ocazia de a pune intrebari atat despre facultatatile ce trebuie urmate, cat si despre programul de lucru, volumul muncii si multe altele.

Alexandra

16 ani, Skinmed, Antena 3

Pentru mine, programul My Way a fost unul unic, deschizător de uși.
Pe parcursul săptămânii internshipului la care am participat, am avut ocazia sa descopăr tainele domeniului la care visez de mult timp, fiind îndrumata de o echipa extraordinara de medici si asistenți.
Mulțumesc @fedevo.ro pentru aceasta experiența minunata, bine coordonata si foarte interesantă!

Mara

16 ani, Skinmed

Domeniul: Juridic

Experiența mea de la Antico & Partners a fost foarte frumoaă, am aflat multe lucruri despre viața unui avocat și mediul de lucru. Recomand acest lucru, pentru că am avut oportunitatea de a vedea și participa la viața zilnică a unui procuror. La începutul programului nu eram foarte sigură de direcția în care trebuie să mă îndrept, dar acum am o altă deschidere, mai este timp să experimentez. Sunt doar la început de clasa a X a.

Alexia

16 ani, Antico & Partners

Mi-a plăcut foarte mult! Mi-as fi dorit sa fie mai multe activitati, insa inteleg ca a fost imposibil din cauza situatiei actuale in care ne aflam cu pandemia. In urma experientei, mi-am dat seama ce presupune cu adevarat meseria de avocat : foarte multa munca, sacrificiu si putin timp liber. Mi-a placut foarte mult faptul ca avocatii de la cabinet au explicat cu multa rabdare tot ce aveam nevoie sa stiu despre avocatura la momentul acesta. Pe viitor as vrea sa mai fac parte din astfel de proiecte.

Ioana

15 ani, Antico & Partners

Dacă, pe de-o parte, am descoperit care sunt atribuțiile unui avocat, observând activitățile zilnice specifice acestei profesii meticuloase, pe de altă parte, internship-ul MyWay mi-a demonstrat cât de puternic poate fi impactul colegilor la locul de muncă. O zi plină și obositoare a fost mai ușor de dus când colegii mi-au spus că am făcut o treabă bună, m-au făcut să zâmbesc și m-au încurajat să pășesc pe teren necunoscut ca să-mi dezvolt abilități noi. Deși mi-am dat seama că domeniul juridic nu mi se potrivește, am părăsit cabinetul de avocatură cu o lecție foarte importantă, aceea că merităm să fim înconjurați de oameni minunați, care ne dau o stare de bine și ne fac să ne simțim valoroși.

Andreea

18 ani, Antico & Partners

Domeniul: Management turistic și hotelier

Experiența mea la Ibis Styles Bucharest Erbas a fost una de neuitat. Am învățat într-un timp relativ scurt secretele management-ului hotelier de la cei mai buni traineri. Întreg personalul m-a ajutat să înțeleg cum funcționează lucrurile într-un hotel și am experimentat toate departamentele. Am învățat lucruri foarte interesante – de la a întâmpina clientul, până la a-l servi la masă, ce se întâmplă în departamentul de vânzări, cum să înțeleg oamenii, cum să comunic cu ei, dar și cât este de important să ai clienți mulțumiți și să satisfaci nevoile fiecăruia. Pe lângă toate aceste lucruri practice, am avut bucuria să ajut personalul în cadrul evenimentelor organizate. Întreaga experiență a fost cu adevărat valoroasă pentru mine, m-a ajutat să mă descopăr și cu siguranță voi participa și la următoarele sesiuni ale programului!

Adina

17 ani, Ibis Styles Bucharest Erbas

Domeniul: Psihologie

Intership-ul la care am participat m-a ajutat foarte mult, deoarece am reușit să învăț foarte multe despre psihologie și să mă înțeleg mult mai bine. Sper că vom mai avea ocazia de a participa la un internship în viitorul apropiat!

Arina

17 ani, Cabinet Individual de Psihologie Cristea Liliana

Experiența mea în cadrul internship-ului oferit de programul MyWay a fost una minunată și care chiar mi-a schimbat perspectiva asupra unor aspecte ale vieții. Pe lângă faptul că m-a făcut să fiu și mai sigură de faptul că vreau să continui drumul către o cariera în psihologie, m-a ajutat să înțeleg mai bine ce m-a făcut să fiu așa pasionată de acest domeniu. Am învățat diferite tehnici în lucrul cu pacienții, cum să îi ascultăm, ce întrebări trebuie să le punem, emoțiile pe care trebuie să le avem în timpul terapiei și cum să le gestionăm. Recomand acest program și consider că orice adolescent are nevoie de o experiență așa frumoasă si constructivă ca aceasta.

Daria

18 ani, Cabinet Individual de Psihologie Cristea Liliana

Internship-ul la cabinetul individual de psihologie a fost o experiență foarte frumoasă. Am avut ocazia să înțeleg mult mai bine ce înseamnă psihologia și ce ar însemna să ajung psiholog. Doamna psiholoagă a fost foarte deschisă și prietenoasă și cred că această activitate a fost foarte plăcută și educativă pentru noi. Vă mulțumim!

Andrei

17 ani, Cabinet Individual de Psihologie Cristea Liliana

Domeniul: Jurnalism

Nu am cuvinte să descriu experiența pe care am trăit-o în acest intership de la Antena 3.

În decursul acestui program am reușit să observ în ce constă cu adevărat televizunea de știri: munca din redacție (unde am învățat procesul de scriere al unei știri), montajul, acțiunea din platou, în ce constă prezentarea meteo și cum se pregătesc informațiile ce urmează a fi prezentate în direct. Am aflat în ce constă munca unui operator, de la alergat cu camera pe umăr pentru a prinde știrea de ultimă oră, până la micile detalii de reglare a camerei pentru a pune în evidență toate atuurile reporterului/prezentatorului. Pot spune că sunt cea mai norocoasă, deoarece am avut ocazia să cunosc cel mai bun reporter din tara, Roxana Ciucă. Țin să îi mulțumesc pentru tot ceea ce m-a învățat în această perioadă minunată.

Alexandra - Maria

18 ani, Antena 3

Experiența mea la Antena 3 a fost una foarte plăcută! Am întâlnit oameni deschiși, primitori, cu un vibe bun în permanență, cu simțul umorului în toate situațiile, foarte muncitori, organizați, susținători și cu foarte multă rabdare pe care am apreciat-o enorm.

Două zile am fost pe teren cu echipa de reportaj în multe locuri diferite. În celelalte zile din săptămâna am stat la sediul Antena 3, unde am făcut munca de redacție.

În concluzie, vă pot spune sincer că nu mă așteptam să fie atât de multă muncă în spatele unei emisiuni TV. Vreau să le mulțumesc tuturor trainerilor Antena 3 pentru tot ce m-au învățat, dar mai ales mentorului meu Iulian Budoi pentru toată grija pe care ne-a oferit-o zilele acestea!

Maria

15 ani, Antena 3

Domeniul: HORECA

Acesta a fost primul meu internship. Nu știam la ce să mă aștept sau cum o să mă simt într-un mediu nou. Ei bine, după ce am făcut cunoștință cu toți oamenii cu care aveam să mă întâlnesc în săptămâna aceasta am realizat că totul va fi bine. Toți au fost foarte drăguți și mi-au explicat ce se întâmplă în fiecare departament.

Știam că eu sunt mai interesata de partea de bucătarie și sală așa că le-am spus iar după aceea am stat în bucătărie mereu și de asemenea duceam și preparatele la mese.

Fiecare om în parte și-a dat tot efortul pentru a putea să mă învețe câte ceva, iar eu am fost atentă tot timpul.

Nu am mai fost până acum într-o bucătărie de restaurant și desigur nu știam ce se întâmplă acolo. Aici am văzut și simțit pe pielea mea cum căldura parcă nu se mai termina, există tocătoare speciale pentru fiecare aliment ce sunt coordonate pe culori, fiecare om are partea lui pe care trebuie să și-o facă, dar, de asemenea, toți se ajută între ei.

Am văzut viteza cu care trebuie să lucrezi când comenzile vin și tot vin, cum o persoană poate face mai multe lucruri în același timp fără să greșească și într-un timp record, dar am văzut și cât de apropiați sunt oamenii între ei.

De asemenea, încă un lucru de care sunt mândră este că acum pot ține mai multe farfurii pe o mână și știu să fac și clătite frumoase.

Cu această ocazie am putut să văd tot ce se întâmplă la un restaurant de la fișele cu alimente la aprovizionare, dar și partea de birou.

M-am simțit foarte bine în aceste zile și chiar pot spune că am rămas cu lucruri importante din această experiență.

Aș dori să le mulțumesc tuturor persoanelor care au organizat acest proiect, dar să le mulțumesc și colegilor cu care am stat în aceste zile minunate pe care le voi prețui pentru toată viața.

Această experiență m-a ajutat să văd cum ar fi dacă aș alege să lucrez în acest domeniu și pot spune că, chiar dacă durerea de picioare este mare, îmi place nespus de mult.

Vă mulțumesc din nou și sper să ne revedem curând!

Maria

15 ani, Maison des Crepes

Cum să îți construiești drumul spre cariera care ți se potrivește

Experimentează, explorează “My way”!
Primii paşi spre succes.

Un teanc de diplome nu îți garantează succesul, dar sunt alte metode care te ajută să ai succes în carieră. “My way” este un nou program pentru tineri care îi jută pe elevii de liceu să își găsească vocația și își aleagă mai ușor drumul spre o carieră care să li se potrivească în concordanță cu aptitudinile lor.

Fundația pentru Educație și Vocație își propune ca prin proiectele sale, să ghideze tinerii în descoperirea vocației.

Se știe că școala românească are carențe la acest capitol, așa că programul este gândit ca o alternativă pentru cei care vor să își testeze potențialul într-un anumit domeniu, pentru a vedea ce li se potrivește cel mai bine.

Studiile arată că cei mai fericiți angajați sunt aceia care reușesc să își valorifice pasiunile și potențialul. Când faci ceea ce îți place, munca nu mai pare o corvoadă, iar rezultatele sunt pe măsură.

Daniela Vasilescu, preşedintele Fundaţiei pentru Educaţie şi Vocaţie şi trei viitori tineri de succes – Daniel Ion, Cosmin Patriche și Alexandra Oprea, au fost invitaţi în cadrul emisiunii “News Magazine” de la Antena 3, unde au vorbit despre ce pot face tinerii care se înscriu în acest program.

“Tinerii care se înscriu în acest program primesc prima dată un test vocaţional, apoi îşi aleg din domeniile de activitate pe care noi le avem incluse în proiect, merg la intershipuri la companii. Acolo, partea care face diferenţa este acest learning by doing. Copiii, prin învăţarea experenţială descoperă dacă pasiunile lor, dacă aptitudinile pentru o anumită meserie îi pot ajuta să facă o carieră în acest domeniu”, a spus Daniela Vasilescu, preşedintele Fundaţiei pentru Educaţie şi Vocaţie.

Sursa: Antena3 din 31 Iul 2021 – articol preluat

Generația MyWay

Cum ar fi ca într-o dimineață să te trezești și toate planurile de viitor să găsească o cale de a se putea realiza? Ca tine, ca mine, ca noi sunt mulți, suntem o generație care vrea mai mult, care face mai mult și care poate mai mult, iar programul MyWaY este sursa de inspirație ce ne poate duce dincolo de ceea ce ne-am propus deja.

Toți ne dorim să facem lucrurile „in our way” și să ne bucurăm cu adevărat de ceea ce am realizat, totul prin muncă proprie, eforturi, idei originale și experimentând. De fapt, aici voiam să ajung, la experimentare. Este un cuvânt cheie, un cuvânt ce cred că descrie foarte bine întreg programul.

Fiind aproape de terminarea unei perioade importante din viața fiecarui adolescent, și anume, liceul, o întreagă generație se întreabă: „Și acum ce voi face?”. Urmează facultatea bineînțeles, însă cred cu tărie că viitorul se construiește, nu se învață dintr-un manual. Așadar, având la dispoziție șansa de a cunoaște oameni din domeniul de activitate pe care vreau să-l urmez, văzând toate lucrurile din interior, încercând să fac activitățile care se întâmplau doar în mintea mea și pe care le plasam într-un viitor foarte îndepărtat, toate acestea reprezintă primele cărămizi ale fundației carierei mele mult dorite. Întâlnirea liceenilor cu oamenii care lucrează în companii, stagiile de practică sunt o șansă extraordinară pentru noi, ne clarifică și ne conturează drumul. Cam despre asta este MyWaY!

Orice tânăr licean este invitat să-și construiască bazele viitorului. De foarte mare ajutor sunt proiectele de voluntariat. Pe lângă munca pe care o depui pentru a ajuta sau a face bine societății, începi să-ți formezi o atitudine și diferite deprinderi pentru ceea ce te așteaptă în viață. Înveți să comunici cu oamenii din jur, înveți noțiunea de răbdare, cunoști disciplina, empatia și seriozitatea, dar nu doar atât, pe scurt începi să te pregătești cu adevărat pentru acest viitor despre care vorbim cu toții și cât de repede să poți spune cu mândrie: “I did it my way!”.