Proiect de parteneriat pentru cooperare la scară mică „MyWaY to a Career in European Hospitality!”

Proiect nr. 2021-2RO01-KA210-YOU-000048830

erasmus - MyWaY to a Career in European Hospitality

Cum a fost experiența programului de mobilitate în Grecia?

Experienţa trăită în programul de mobilitate a proiectului Eramus+ „MyWaY to a Career in European Hospitality“ în Grecia a fost una de neuitat, de la locurile pe care le-am vizitat, la persoane pe care le-am cunoscut, relațiile pe care le-am legat cu toții pe parcursul unei săptămâni. A fost o adevărată experienţă de învăţare în care am descoperit ce înseamnă să lucrezi în domeniul ospitalităţii, care sunt provocările şi cum poţi deveni un adevărat profesionist care să fii în slujba bucuriei turistului.

La început am fost sceptic pentru că ieşeam în afara ţării şi eram scos din zona mea de confort, dar mă bucur că m-am înscris şi mai ales că am fost ales în acest program de mobilitate. Da, mi-am făcut prieteni pentru o viaţă, am învăţat multe despre istoria şi cultura greacă şi mai ales am înţeles ce înseamnă dinamica în aceasta industrie.

Am rămas impresionat de experienţa de pe vasul de croazieră, de modul în care este organizată activitatea acolo, de serviciile pe care trebuie să le oferi turiştilor şi mai ales cum pentru câteva ore câțiva oameni pot deveni o gaşcă frumoasă în care să te distrezi cu adevărat. Totul însă depinde de cum echipajul reuşeşte să-i integreze pe toţi pasagerii şi fiecare să se simtă cu adevărat în vacanţă, indiferent de ţara din care vine. Insula Skiathos m-a fascinat prin peisajele sale şi prin serviciile de calitate pe care le-am observat chiar şi la restaurantul la care am mâncat cu toţii.

Mesajul meu pentru oricine ar dori să participe la proiectele Eramus este următorul: „Ieșiți din zona voastră de confort, fiți voi înșivă, iar odată cu îndeplinirea acestor lucruri vor veni și realizări pe măsură!“. Personal nu ştiu încă dacă voi rămâne să activez în domeniul ospitalităţii, dar ştiu că este o nebunie frumoasă în care poţi să înveţi, să te distrezi şi chiar poţi să îţi faci o carieră.

Florentin Daniel Albu

clasa a X-a, Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna“

Pot spune că a fost neaşteptat de minunată această experienţă. Totul a început când un profesor m-a informat şi încurajat să participa în proiectul Erasmus + „MyWay to a Career in European Hospitality“. După programul de mobilitate din Grecia sunt convins că îmi voi continua drumul spre o carieră în turism şi am înțeles de ce sunt pasionat de acest domeniu. Am întâlnit manageri de hotel, de baruri şi echipajul navei Elisabeth Cruises, respectiv capitanul Kostas, oameni deschişi, primitori şi mereu cu zâmbetul pe buze. Cu un colectiv minunat, am creat prietenii noi, ce sperăm să ţină o viaţă.

Am fost în activităţi culturale pe Insula Skiathos, Muntele Olimp, Mănăstirea Meteora, Canionul Enipeas şi în satul Palaios Panteleimonas. Fiecare zi a fost specială, dar preferata mea a fost cea în care am vizitat satul Litochoro, unde am urcat pe Muntele Olimp, am facut o scurtă, dar frumoasă oprire la Cada lui Zeus, apoi ne-am oprit la Mănăstirea Sfântul Dionisie Olimpianul.

Acolo am participat la renumita tombolă, unde se spune că fiecare premiu are un semn, fiind plăcut surprins că am câștigat o inimă de pluş. A fost pe departe cea mai frumoasă vară de până acum şi sper să urmeze şi alte experienţe de acest gen.

Aventura din Grecia s-a terminat, dar au ramas amintiri, experienţe de învăţare atât de frumoase, dar mai ales prietenii pentru o viață. Recomand această experienţă tuturor tinerilor pentru a-şi descoperi un drum spre o carieră de succes.

Alexandru Creţu

clasa a XI-a, Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna“

Fundaţia pentru Educaţie şi Vocaţie sau cum ni s-au prezentat membrii echipei FEDEVO, un nume necunoscut pentru mine la momentul acela. Am descoperit nişte oameni extraordinari, pasionaţi de ceea ce fac, atenţi la toate detaliile şi care ne-au oferit o experienţă unică din perspectiva mea. Acest proiect Erasmus + a fost începutul unei experienţe incredibile, pusă în practică de nişte oameni care au avut încredere în noi că vom înţelege scopul real al acestor activităţi din programul de mobilitate în Grecia.

Ne-am întâlnit un grup de adolescenţi la Otopeni, toţi elevi la diferite licee din Ilfov, dar nu ne-a trebuit mult până ne-am împrietenit şi ne-am apropiat. A urmat o săptămână în care am trăit, am mâncat împreună, dar mai ales am învăţat şi am vizitat multe locuri interesante. De la necunoscuţii de la început până la sfârşitul proiectului am devenit de nedespărţit prin prisma activităţilor pe care le-am desfăşurat împreună.

A fost o săptămână magică, fiecare zi fiind diferită de cea precedentă. Reprezentanţii Euro Education Services au avut grijă să pună la punct fiecare moment al zilei încât noi să putem agonisi cât mai multe informaţii şi experienţe vaste.

Am avut întâlniri cu proprietari ai diferitelor tipuri de hoteluri, cafenele, căpitani ai unor vase de croazieră şi chiar cu reprezentanţii Primăriei din Katerini. Fiecare persoană pe care am cunoscut-o şi care ne-a povestit din experienţa personală şi nu numai a ştiut să ne ofere sfaturi de nepreţuit de care să ţinem cont atunci când ne vom decide să urmăm domeniul ospitalităţii.

Pe lângă întâlnirile şi discuţiile pe care le-am susţinut, ne-am bucurat şi de vizitele culturale şi istorice la unele obiective turistice unice în Grecia, precum Muntele Olimp, Canionul Enipeas, Golful Salonic, Mănăstirea Varlaam de la Meteora, atelierul de icoane bizantine de la Zervopoulos şi nu în ultimul rând, oraşul Skiathos.

Toata experienţa a fost un amalgam de sentimente şi învăţături despre care nu voi ezita să povestesc de câte ori voi avea ocazia.

Le mulţumesc Fundaţiei pentru Educaţie şi Vocaţie, Euro Education Services şi reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar al Județului Ilfov pentru iniţiativa şi desfăşurarea acestui program minunat pentru noi, adolescenţii, care poate doar cochetam cu ideea de a lucra în turism, dar este cu totul altceva atunci când şi experimentezi şi trăieşti!

Denisa Gabriela Gavrilă

clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Ioan Petruş“

A fost o experiență la care nu m-am așteptat, una deosebită. Am descoperit câtă muncă şi implicare stau în spatele unui hotel, a unei cafenele sau a unui restaurant. Personalul foarte prietenos ne-a explicat cum se desfășoară activitatea pe fiecare domeniu și cum putem fi eficienţi în tot ceea ce facem.

Îmi place că în această meserie te simți ca în vacanţă! Cunoști oameni noi și ești provocat la situaţii şi experiențe zilnice de unde ai tot timpul de învățat ceva.

Andrei Nicuşor Gheorghe

clasa a XI-a, Liceul Tehnologic „Pamfil Şeicaru“

Programul de mobilitate în Grecia a avut un impact uimitor asupra vieții mele. Această experiență mi-a deschis ochii cu privire despre ce as vrea să urmez pe viitor și da, domeniul ospitalității este ceea ce îmi doresc şi în care aş vrea să îmi construiesc o carieră.

Prin proiectul Erasmus+ „MyWay to a Carrer in European Hospitality“am reușit să ajung în locuri în care nu aş fi crezut că aș putea să ajung vreodată. Emoțiile m-au copleșit încă din ziua în care am aflat că am fost ales sa particip în mobilitate. Pe data de 6 august, eu și restul colegilor mei ne-am întâlnit la aeroport. Atunci ne-am cunoscut și noi și s-au format prieteniile.

Pe lângă prieteniile legate, aceasta mobilitate s-a bazat pe altceva. Formarea și informarea noastră în domeniul ospitalității. În perioada de 6-13 august am vizitat și am învățat despre mai multe tipuri de hoteluri, diferite activități ce țin de turism, precum croaziere și despre agenții de turism și cum funcționează ele.

Proiectul mi-a schimbat radical cursul vieții. Deși înainte nu eram convins dacă să urmez acest domeniu, acum sunt sigur că asta vreau sa fac în viitor. Pot spune că este o activitate care va conta mult în CV-ul meu și o voi folosi cu mândrie după ce voi termina facultatea cu profil de turism și mă voi angaja într-un hotel.

Alin Ionuţ Năstase

clasa a X-a, Liceul Teoretic „Alexandru Rosetti“

A început totul ca o poveste ce avea să se sfârșească după primirea listei cu numele celor zece liceeni ce participau la programul de mobilitate în Grecia. M-am uitat pe listă căutându-mi numele zile în șir și în zadar, al meu nu apărea, dar nu m-am demoralizat. Acolo a fost doar începutul trist, dar povestea adevarată a început cu un apel telefonic de la președintele Fundației pentru Educație și Vocație, doamna Dana Vasilescu, ce avea să-mi spună că un coleg s-a retras, iar eu sunt următoarea pe listă. Nu am stat pe gânduri nici trei secunde dacă să spun DA sau NU după ce am fost întrebată dacă mi-ar face plăcere să particip la programul de mobilitate din Grecia. Părinții mei au fost mai mult decât încântați după aflarea veștii. Pregătită cu toate actele necesare și câteva haine în bagaj am plecat spre aeroport gândindu-mă cum o să fie această experiență pentru mine și cum îmi poate schimba viața. Eram atât de departe de adevăr pentru că ce era în mintea mea nu a fost nici jumătate din experiența adevărată. După ce am ajuns în Grecia am fost întâmpinați cu căldură de reprezentantul Euro Education Services, Luiza Dimitriou, și dintr-o privire mi-am dat seama că o să ne aștepte o săptămână încărcată, dar plăcută.

Am început prin vizitarea hotelurilor, unde am învățat ce înseamnă greul pe care nu-l vedem și mecanismele de funcționare ale acestor tipuri de cazare. Au urmat vizite la agenții de turism unde am aflat că serviciile lor sunt foarte valoroase mai ales pentru o persoană care vine pentru prima dată într-o țară străină. După aceste vizite mi-am dat seama că nu doar cazarea și partea de masă sunt importante pentru un turist, dar și activitățile de petrecere a timpului liber îi fac, cu adevărat, vacanța frumoasă. Așa ni s-a povestit despre ce înseamnă un tur de oraș sau cum sunt organizate excursiile opționale. Am experimentat o asemenea excursie cu un vas de croazieră până la Skiathos și am simțit cum se formează conexiunea dintre oameni chiar dacă nu îi cunoști sau nu împarți nici măcar același dialect.

Am fost încântată să văd ce înseamnă și activitatea într-o cafenea și că această industrie a ospitalității poate avea succes mai ales dacă știi să ai lângă tine o echipă de oameni care să își facă bine treaba. Mi-a plăcut mult povestea celor de la Gallaria din Panteleimonas, o locație inedită și prin amenajare și prin istoria pe care o are. Important este să fii organizat și să existe un flux pentru că doar așa poți face față comenzilor clienților.

Tot programul de mobilitate în Grecia a fost minunat, mi-am făcut prieteni, am descoperit locuri extraordinare și am aflat o serie de lucruri interesante despre această industrie de care sunt foarte atrasă și în care mă gândesc serios să îmi găsesc un job pe viitor!

Cristiana Ioana Păduraru

clasa a XI-a, Liceul Tehnologic „Barbu A Știrbey“

Pentru mine, această experienţă a fost ceva uimitor, o şansă şi oportunitate foarte mare pentru mine.

Mi-am creat amintiri superbe şi am căpătat experienţă în domeniul ospitalităţii. Am întâlnit oameni minunaţi pe care nu o să îi uit niciodată . Grecia m-a lăsat fără cuvinte. Pot spune că da, este o ţară superbă, cu multe locuri pline de istorie şi cu oameni foarte prietenoşi care ne-au primit cu multă căldură.

Am vizitat hoteluri, restaurante şi beach baruri unde managerii ne-au împărtăşit din experienţa lor şi ne-au dat sfaturi foarte utile şi bune de urmat. Un sfat pe care l-am reţinut şi pe care nu o să îl uit a fost cel al unui proprietar ce deține un hotel boutique,  care a zis: „În viaţă trebuie să îţi faci relaţii bune cu oamenii, iar comunicarea este cheia“.

Excursia care mi-a plăcut cel mai mult a fost cea de pe vasul de croazieră, unde am văzut munca şi responsabilitatea pe care o ai faţă de oamenii pe care îi ai la bord. Să încerci să faci o atmosferă plăcută şi să faci pasagerii vasului să se simtă bine. Pe viitor chiar mi-aş dori să înfiinţez şi eu o afacere de familie în acest domeniu şi sper să reuşesc.

Vreau să le mulţumesc organizatorilor pentru această vizită de studiu în Grecia, doamnei preşedinte a Fundaţiei pentru Educaţie şi Vocaţie, Dana Vasilescu, Inspectoratului Şcolar Judeţean Ilfov şi anume doamnei Doina Ţecu, doamnei Luiza Dimitriou de la Euro Education Services care ne-a fost un ghid minunat şi care ne-a captivat cu informaţiile pe care ni le-a oferit despre toate locaţiile în care am poposit.

Eu mă consider norocoasă că am fost aleasă în cadrul acestui proiect Erasmus + deoarece a fost, este şi va fi o realizare foarte mare pentru mine.

Va mulţumesc pentru tot ceea ce aţi făcut pentru noi!

Anca Maria Pandele

clasa a XI-a, Liceul Tehnologic „Barbu A Știrbey“

Kalimera! Sunt Sara şi sunt unul dintre elevii care au beneficiat de programul de mobilitate a proiectului Eramus + „My WaY to a Career in European Hospitality“. Fiind în anul şoclar 2022 – 2023 în clasa a XII-a, acest program m-a ajutat să descopăr posibilităţile pe care le am după terminarea liceului.

Pentru mine a fost o experienţă profesională care m-a făcut să realizez ce înseamnă cu adevărat industria turismului, dar şi o experienţă distractivă datorită căreia am cunoscut persoane şi păreri noi.

La început nu ştiam ce aşteptări să am de la acest program de mobilitate însă totul a fost wow! din toate punctele de vedere. Nu ştiam ce implică un asemenea program de mobilitate şi în primul rând mi-a plăcut să trec prin acest proces până să plec în Grecia.

Grecia este o poveste frumoasă, cu oameni frumoşi, cu locuri minunate şi interesante. Am poposit în locuri de care doar citisem şi poveştile de viaţă şi afacerile de succes din acest domeniu pe care le-am auzit m-au impresionat foarte mult. Domeniul acesta al ospitalităţii pe cât este frumos, pe atât este de provocator. Este greu să lucrezi cu oamenii, să fii mereu atent la tot ceea ce are nevoie, totul să fie impecabil ca să nu le deranjeze confortul vacanţei, dar şi satisfacţiile sunt pe măsură. Trebuie să fii peste tot şi să anticipezi ceea ce are nevoie clientul ca să nu existe vreo nemulţumire. Mi-a plăcut, dar m-a făcut şi curioasă să aflu şi să descopăr mai mult.

Când am ajuns acasă le-am povestit prietenilor şi colegilor despre această experienţă şi i-am încurajat ca data viitoare să aplice pentru că e ceva cu adevărat inedit şi unic pentru noi ca tineri care avem în faţă toată viaţa. Au rămas impresionaţi de tot ceea ce le-am spus.

Îmi pare foarte bine că am avut ocazia să particip în acest program şi că am beneficiat de atât de multe lucruri în cadrul acestuia, de aceea îl aştept pe următorul cu la fel de mult entuziasm!

Ioana Sara Petrescu

clasa a XI-a, Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna“

A fost o experiență fascinantă, plină de lucruri minunate. În data de 06 august 2022 a început povestea noastră!

A fost o adevărată provocare… să ne lăsăm familia în urmă și să plecăm timp de o săptămână în Grecia, singuri, fără părinți, doar noi bagajul și pașaportul în mână. Ce nu știam noi însă, era faptul ca urmă să ne întâlnim cea de a doua familie, familia MyWay.

A fost o săptămână magică, o săptămână în care ne-am descoperit unii pe alții, am realizat ce ne place să facem și mai ales am realizat că toți avem un lucru în comun, dorința de a lucra în turism.

Am explorat minunata țară elenă împreună, am vizitat diferite hoteluri, restaurante, baruri, fiecare loc având ceva magic și totodată o poveste în spate. Așadar am decis să-mi scriu chiar eu povestea: programul de mobilitate a proiectului Eramus + „MyWay to a Career in European Hospitality“ a fost portița mea către viitor, a fost mai mult decât o experiență, a fost o oportunitate. 

Oportunitatea mea de a evolua, de a încerca, de a vizita, de a învăța, de a cunoaște. Cuvintele nu pot descrie intensitatea momentelor trăite, dar amintirea și importanța lor vor rămâne mereu în sufletul meu.

Programul  m-a ajutat sa conturez drumul viitorului adult de mâine, a fost impulsul de care eu personal  aveam nevoie. Acest proiect m-a ajutat să mă găsesc pe mine însumi, m-a îndrumat către viitor! 

Now is your turn to make your own way!

Ana Maria Şandru

clasa a XI-a, Liceul Tehnologic „Pamfil Şeicaru“

O experiență bazată pe cunoaștere, învățare, aventură, dar și distracție. Astfel poate fi descrisă cea mai frumoasă perioadă din viața mea, pe care am petrecut-o alături de echipa Fundației pentru Educație și Vocație, colegii mei din program, care mi-au devenit prieteni și cărora le sunt recunoscătoare pentru toate momentele în care m-au făcut să zâmbesc, reprezentanții Euro Education Services și doamna inspector, Doina Ţecu.

Pe 6 august, seara, ne-am întâlnit la aeroport, având o mulțime de emoții. Am pornit către Thessaloniki cu lacrimi în ochi și cu gândul la familie și casă. Am fost întâmpinați de o doamnă specială, care va rămâne mereu în inima mea, Luiza Dimitriou, reprezentanta Euro Education Services. Am ajuns la hotelul Akti Musson, unde am rămas plăcut surprinsă de confortul pe care îl oferea acesta.

Pe 7 august a început adevărata aventură. După discuția cu Luiza și Thanos Dimitriou, deja înțelegeam ce înseamnă, de fapt, industria ospitalității și ce presupune aceasta. În cea de-a doua parte a zilei, am mers într-o excursie pe îndrăgitul munte Olimp, unde am vizitat Mănăstirea Sfântului Dionisie al Olimpului, urmată de o drumeție în Canionul Enipeas și o scurtă, dar impresionantă, oprire la Cascada lui Zeus.

8 august, a treia zi, ne-a oferit posibilitatea de a descoperi și cunoaște mai multe tipuri de unități de cazare. Vizitele de studiu la Aparthotel Balkan, Tramp Travel Holidays, agenție de turism care ne-a bucurat cu multe informații ce ne vor fi de ajutor mai târziu, hotel Poseidon Palace și Camping Heraklia ne-au arătat care sunt provocările acestui domeniu, iar plimbarea în Paleos Panteleimonas ne-a uimit, datorită arhitecturii spectaculoase.

În cea de-a patra zi, am vizitat Meteora, mai exact mănăstirea Varlaam. Întotdeauna mi-am dorit să ajung acolo, iar visul meu a fost îndeplinit. Am plecat cu multe cunoștințe, datorită domnilor reprezentanți, care ne-au povestit ce înseamnă centrul turistic și cum funcționează, și vizitei la Hotel Adrachti, unde am fost întâmpinați de un domn extraordinar, care ne-a vorbit despre experiența dumnealui. Ultima oprire a fost la un atelier de icoane, pictate în stil bizantin, unde am asistat la o prezentare.

A cincea zi va rămâne favorita mea, întrucât am avut șansa de a vedea insula Skiathos și de a mă bucura de uimitoarea croazieră, alături de prietenii mei. Mai mult decât atât, discuția cu impresionantul căpitan, Kostas, m-a făcut să realizez, de fapt, cât de plăcut este să faci oamenii fericiți.

A șasea zi a fost o adevărată aventură. Ne-am bucurat de o plimbare cu barca și am fost uimiți de atmosfera care s-a creat. În a doua parte a zilei, am vizitat Hotelul Sun Beach Platamon, cu siguranță o deosebită atracție pentru turiști. Ziua s-a încheiat cu oprirea la Gallaria Cafe-Bar, o locație de lux și plină de istorie.

În ultima zi am mers către Primăria orașului Katerini, unde am vizionat câteva filmulețe inedite despre turism și atracții turistice. Seara a avut loc festivitatea de premiere, unde am primit diplome și cu inimile frânte ne-am îmbrățișat, conștienți că experiența noastră se termină aici.

Am visat cu ochii deschiși. Aceasta a fost unica perioadă din viața mea care mi-a dăruit informații utile, prieteni și legături care vor rămâne strânse pentru totdeauna. Experiența Erasmus + mi-a colorat viața și m-a ajutat să fiu mai matură.

Andreea Daniela Udrea

clasa a XI-a, Liceul Tehnologic „Dumitru Dumitrescu“