Vocaţia lor, misiunea noastră! – proiect FEDEVO în comuna Işalniţa, județul Dolj

de | mart. 3, 2022 | Noutati

Distribuiti acest articol

Program gratuit de testare vocaţională, consiliere și orientare școlară pentru elevii claselor a VIII-a din comuna Işalniţa , județul Dolj

Fundaţia pentru Educaţie şi Vocaţie, prin parteneriatul semnat cu compania OMV Petrom, oferă, gratuit, programul de testare vocațională, consiliere și orientare școlară pentru cei 35 de elevi din clasele a VIII-a a Şcolii Gimnaziale „Eliza Opran“ din Ișalnița, județul Dolj.

Isalnita - FEDEVO

Acest program se desfășoară în câteva etape:

  • întâlnirea în cadrul școlii din Ișalnița dintre echipa Fundației, psihologul vocațional, directorul școlii, diriginții celor două clase a VIII-a, elevii și părinții lor pentru prezentarea programului,  beneficiile testării vocaționale la această vârstă;
  • completarea online de către elevi a chestionarului JVIS al testului vocațional;
  • interpretarea rezultatelor testului vocațional și sesiune de discuții, întrebări și feedback cu participarea psihologului vocațional, a elevului și a părintelui și transmiterea raportului scris și a recomandărilor;
  • amenajarea unei zone special dedicate studiului în școală, care oferă posibilitatea elevilor de a împrumuta cărți din domeniile: dezvoltare personală, antreprenoriat, leadership– 50 de titluri oferite școlii.

Un obiectiv important al Fundaţiei pentru Educaţie şi Vocaţie pentru acest an este selectarea unor instituții de învățământ din zone rurale și din zone defavorizate și includerea unui număr cât mai mare de elevi în programe special create pentru aceștia.

 „În cadrul sistemului de învăţământ românesc există două puncte de cotitură pentru elevi în care este primordială evaluarea intereselor și aptitudinilor lor: clasa a VIII-a şi clasa a XII-a. Pentru elevii din ultimul an al ciclului gimnazial, am identificat nevoia lor de se orienta către un anumit profil la liceu și am venit în întâmpinarea lor cu testarea vocațională care le va evidenția ariile de interes și astfel vor putea avea o imagine mai clară a ceea ce li se potrivește. Ne bucurăm că avem alături de noi compania OMV PETROM care a înțeles importanța susținerii tinerei generații și a ales să sprijine acest program și, astfel, să ofere o şansă reală copiiilor din mediul rural de a avea o orientare corectă pentru viitoarea etapă, cea a liceului. De asemenea, conducerea şcolii a fost foarte receptivă în implementarea acestui program oferind suport în organizarea şi comunicarea în rândul comunităţii şcolare“, a declarat prof. Daniela Vasilescu, Preşedintele Fundaţiei pentru Educaţie şi Vocaţie.

Prima zi de primăvară a fost marcată de întâlnirea cu elevii claselor a VIII-a, beneficiarii programului. Ne-au întâmpinat entuziasmați, dornici să experimenteze, să afle lucruri noi.

Isalnita - FEDEVO

„Testarea vocațională are ca beneficiu pentru vârsta de 14 ani identificarea intereselor și implicit a celor mai potrivite opțiuni vocaționale.

Pe parcursul lunii martie, se desfășoară cea de-a doua etapă a proiectului care constă în evaluarea vocaţională, întâlnirea cu fiecare elev în parte pentru a discuta rezultatele testării vocaționale și care sunt opțiunile în funcție de interesele fiecăruia. Este o etapă în care fiecare elev participant la program are posibilitatea să-și clarifice direcția viitoare a traseului educațional și, mai departe, profesional”, a explicat Florentina Negrescu – Psiholog la Fundația pentru Educație și Vocație

„Programul oferit elevilor școlii din Ișalnița este foarte valoros pentru parcursul lor profesional, ei vor putea lua decizii conștiente și asumate în alegerea profilului viitorului liceu. Acest gen de experiențe îi formează ca oameni de succes, le arată că sunt buni și că pot, ieșind din paradigma influenței prietenilor, părinților în găsirea drumului lor în viață“,

a menționat Diana Udrea – Project Manager Fundația pentru Educație și Vocație

Fundația pentru Educație și Vocație împreună cu partenerul OMV Petrom susține tânăra generație!

Îndrumăm și motivăm tinerii în identificarea drumului către succes, către atingerea obiectivelor propuse.

Programul de testare vocațională, consiliere și orientare școlară este un partener de încredere atât al elevilor, cât și al părinților în tranziția de la adolescență la etapa de maturizare, scopul nostru comun este de a oferi cadrul în care fiecare își găsește locul și valoarea.

Împreună construim armonios!

Descarcă comunicatul de presa – proiect ISALNITA

„Vocația lor, misiunea noastră“ – un parteneriat educațional pentru traseul profesional de succes al adolescenților de clasa a VIII a

Programul inițiat de Fundația pentru Educație și Vocație (FEDEVO) – „Vocația lor, misiunea noastră“ și susținut de partenerul OMV Petrom s-a încheiat cu succes!

Vocația lor, misiunea noastră

În cadrul acestui program special, care s-a desfășurat pe parcursul lunii martie, cei 31 de elevi din clasele a VIII-a de la Şcoala Gimnazială „Eliza Opran“ Işalniţa, județul Dolj au primit gratuit sesiuni de testare vocațională, consiliere și orientare școlară. Scopul nostru comun a fost de a oferi o imagine cât mai clară şi corectă a mediului profesional de viitor în care absolventul de gimnaziu are cele mai mari șanse de a se integra. De asemenea, în urma discuțiilor cu privire la rezultatele testării vocaționale, elevii și-au conturat profilul liceelor de care sunt interesați, potrivit cu abilitățile și aptitudinile pe care le au.

Etapele de desfășurare ale programului au constat în: întâlniri în cadrul școlii între echipa Fundației, psihologul vocațional, directorul școlii, diriginții celor două clase a VIII-a, elevii și părinții lor pentru prezentarea programului; completarea online de către elevi a chestionarului JVIS al testului vocațional; interpretarea rezultatelor testului vocațional și sesiune de discuții, întrebări și feedback cu participarea psihologului vocațional, a elevului și a părintelui și transmiterea raportului scris și a recomandărilor.

„Un elev în ultimul an de gimnaziu care se orientează către direcția educațională potrivită va avea șanse mai mari să îşi găsească resursele interioare, motivaţia intrinsecă, pentru a face performanţă şcolară şi pentru a merge mai departe pe drumul său pentru următorii patru ani de liceu. Programul pe care împreună cu partenerul nostru, OMV Petrom, l-am desfășurat la școala din Ișalnița a implicat descoperirea și evaluarea personalității vocaționale a copiilor din ultimul an de gimnaziu, cu ajutorul aplicării unui chestionar, menit să identifice aptitudinile, valorile și interesele profesionale ale fiecărui elev, acesta fiind ajutat să fructifice la maximum capacitățile de care dispune și, în același timp, să cunoască, să prevină sau să contracareze dificultățile care pot interveni pe traseul studiilor pe care le va urma sau pentru orientarea în cariera pe care o va îmbrățișa“ – a spus prof. Daniela Vasilescu, Președintele Fundației pentru Educație și Vocație.

În societatea de astăzi, alegerea liceului și a specializării potrivită fiecărui adolescent este foarte importantă și presupune să își identifice pasiunile și potențialul, să parcurgă demersuri de conștientizare, clarificare, evaluare și actualizare a sistemului lor decizional. „Unii dintre elevi și-au confirmat alegerea pe care deja o făcuseră în privința liceului sau a profilului, alții care oscilau au cântărit și au ales ce li se potrivește cel mai bine, iar alții care nu aveau nicio idee au putut să găsească una sau două alternative care ar fi cele mai potrivite pentru ei“, a menționat Florentina Negrescu, psiholog FEDEVO.

„Este o reușită foarte mare derularea acestui program oferit de partenerul nostru, OMV Petrom, elevilor din clasa a VIII a de la Școala «Eliza Opran» din Ișalnița pentru că au cea mai mare nevoie de ghidaj și susținere în fața primei alegeri importante din viața lor de școlar. Cei mai mulți dintre ei au reușit să își clarifice opțiunile pentru licee, o mare parte nu erau deciși ce specializare să aleagă, dar în urma testării vocaționale li s-au relevat domeniile de interes”, a precizat Diana Udrea, manager de proiect la Fundația pentru Educație și Vocație

Vocația lor, misiunea noastră

Buna implementare a acestui proiect a fost susținută și de doamna director al școlii, profesorii diriginți ai claselor a VIII-a, cadrele didactice, care s-au implicat și au asigurat cadrul și resursele necesare ca elevii să traverseze cu succes toate etapele. „Viitorul tinerilor este o prioritate, iar înțelegerea conștientizării unei cariere, potrivit interesului și potențialului fiecăruia, și mai important. Profesionalismul și implicarea reprezentanților Fundației au avut un impact favorabil asupra noastră, elevii fiind foarte încântați de activitățile desfășurate“, a precizat prof. Carmen Velișcu, Director Şcoala Gimnazială “Eliza Opran” Işalniţa.

 „Programul gratuit de testare vocațională, consiliere și orientare școlară oferit elevilor noștri a reprezentat o reală oportunitate pentru aceștia de a-și forma o imagine conștientă și corectă asupra traseului lor profesional viitor. Rezultatele chestionarelor aplicate i-au ajutat să își contureze o decizie clară despre profilul liceelor de care sunt interesați, potrivite cu abilitățile și aptitudinile pe care ei le au“, ne-a declarat prof. Mariana Oproiu, diriginte clasa a VIII-a A de la unitatea de învățământ din Ișalnița.

Vocația lor, misiunea noastră

Pentru că ne dorim ca lectura să facă parte din viața cât mai multor adolescenți, am pregătit un set de cărți, titluri atent selecționate, pe care le-am oferit bibliotecii școlii din Ișalnișa. Elevii se vor putea bucura de timp de calitate petrecut în sala de lectură sau le pot împrumuta acasă.

Prin susținerea oferită de compania OMV Petrom, Fundația pentru Educație și Vocație a oferit șansa celor 31 de elevi ai Școlii Gimnaziale „Eliza Opran“ din Ișalnița de a fi beneficiarii direcți ai programului nostru de testare și orientare școlară care le-a evidențiat propriile interese și le-a deschis perspectiva unui viitor așa cum și-l doresc.

Împreună motivăm și ghidăm tinerii în identificarea drumului către succes, către atingerea obiectivelor propuse!

Descarcă comunicatul de presa